Communicatie Team

Het communicatieteam van Stichting De Vrolijke Noot

Stichting De Vrolijke Noot heeft haar communicatieteam uitgebreid zodat nog slagvaardiger de verschillende doelgroepen geïnformeerd kunnen worden.

We stellen de deelnemers graag in alfabetische volgorde voor.

Emmiko Groenemeijer is in het dagelijks leven stewardess. Daarnaast is zij ook harpiste en vormt samen met fagottist Joeri Deckers het duo ‘HarpSoon’. Ze speelt regelmatig samen met Mariska bij uitvoeringen voor SDVN. Binnen het communicatieteam heeft Emmiko de social media Instagram, Facebook en Twitter onder haar hoede.

“Ik ben ooit in contact gekomen met Stichting De Vrolijke Noot via Mariska bij wie ik vroeger harples had. Zij vroeg me een keer mee te gaan met de harp langs allerlei huiskamers bij locatie Hartekamp. Voor mij was dit destijds iets wat ik nog nooit eerder had gedaan, en het maakte indruk op mij. Hoe de mensen daar leefden, het verschil tussen alle verschillende woonkamers en de manier waarop de bewoners reageerden op de muziek. 

Daarna ben ik meerdere keren samen met andere vrijwilligers o.a. langs verschillende locaties geweest. Elke locatie heeft weer een heel andere sfeer, maar zodra de muziek begint is iedereen altijd zo vol aandacht en dat is mooi om mee te maken. Vaak worden er ook verzoeknummers gevraagd en dan is het altijd even snel schakelen om te kijken of ik er à la minute iets van kan bakken. 😊

Soms gaan mensen ineens meezingen of neuriën of beginnen ze te dansen of te bewegen als ze iets herkennen. En als ik per ongeluk een foutje maak vinden ze dat vaak niet erg, een meneer zei een keer: ‘oh, Emmiko fouten maken mag, dat overkomt iedereen, dat vinden wij niet erg’. 

Het werk van SDVN vind ik belangrijk omdat het aan de ene kant een jonge generatie kennis laat maken met een wereld die normaal niet heel zichtbaar is, hoe het leven is in een verzorgingstehuis. En aan de andere kant hoe belangrijk het is dat als je misschien zelf niet meer makkelijk erop uit kan gaan, dat er dan muziek naar jou wordt gebracht, om even te kunnen ontspannen en herinneringen naar boven te laten komen die je anders niet had ontdekt.

Als ik zelf naar muziek luister kan ik er helemaal in opgaan. Het is voor mij vaak even een momentje van rust & ontspanning. Mijn harpspel probeer ik goed bij te houden, in mijn opinie de beste braintraining die er is.” 

Elise van der Leeuw heeft een mediaopleiding gedaan en is nu ‘between 2 jobs’. Ze werkt samen met Emmiko aan de social media. Samen denken ze na over thema’s en teksten. Daarnaast zet Elise een professioneel marketing plan voor de stichting in de steigers.

“Als kind was ik harpleerlinge bij Mariska. Met zo’n ondernemende en enthousiaste muziekdocente is het niet vreemd dat het contact altijd gebleven is. Mijn eerste harples was eind jaren ’90 bij de muziekschool. Door betrokken te blijven bij allerlei muziekevenementen en activiteiten van Mariska kwam mijn betrokkenheid in de stichting vanzelf. 

Mijn eigen ervaring met de doelgroep van de stichting komt vanuit de muziek. Muziek brengen in verzorgingshuizen, verpleeghuizen, hospices, herdenkingsbijeenkomsten en bij trouwerijen, feesten of een doopgelegenheid is prachtig om te doen. De dankbaarheid die je ontvangt, bij wat voor gelegenheid dan ook, is erg fijn. Muziek verbindt mensen.

Muziek inzetten is voor iedereen belangrijk. Voor jong en oud, dik en dun, rijk en arm, dom of slim, de mogelijkheden om samen muziek te maken zouden er voor iedereen moeten zijn. De informatie die Erik Scherder en Dick Swaab weten te geven over Muziek en het Brein inspireren mij heel erg en het onderbouwt natuurlijk waarom Stichting De Vrolijke Noot zo belangrijk is in onze maatschappij. Daarbij is het eindeloze enthousiasme van Mariska en het brengen van een vrolijke noot een welkome aangelegenheid. 

Muziek brengt mij alle emoties. Wanneer er geen woorden zijn spreekt muziek. Bijvoorbeeld op de radio, bij concerten of in de kerk kan het overweldigend zijn. In blijdschap en verdriet brengt het mij rust, herinneringen en een glimlach. Muziek verbindt.

Saskia Ouwehand is redacteur van verschillende publicaties en werkt binnen het communicatie team mee aan de nieuwsbrief van SDVN die elk kwartaal weer verschijnt. Recent deed ze samen met Mariska een diepgravend interview met neurobioloog en hersenwetenschapper Prof. Dr. Dick Swaab. Het interview is geplaatst in onze nieuwsbrief van december 2021 en ook na te lezen op de website van onze stichting.

“Ik ken Mariska al heel lang. We waren collega’s bij de muziekschool (later Pier K) in Hoofddorp. En wie Mariska kent kan niet om SDVN heen.

Toen ik nog in Haarlem woonde, ben ik een aantal keer met Mariska mee geweest naar zorgcentra in Heemstede. Ik was behoorlijk onder de indruk van het effect dat muziek had op de bewoners van de huizen. De mensen konden weer bij hun emoties. Ze toonden hoe blij ze werden van de aandacht en het contact. Een oude meneer liet me vol trots zijn zelfgemaakte miniatuur-muziekinstrumenten zien.

De muziekactiviteiten dragen vooral bij aan de kwaliteit van leven, iets dat voor mij belangrijker is dan de kwantiteit.

Muziek is er altijd en kan heel spannend en avontuurlijk zijn. Er speelt altijd iets in mijn hoofd. En bij alle emoties is de juiste muziek te vinden. Als troost, om vreugde te onderstrepen of om te ontspannen.”        

Nora Vellinga is al vele jaren de steun en toeverlaat van Mariska op een zeer breed en divers terrein. Nora’s bijdrage aan het communicatie team is enerzijds de feeling houden met eerdere activiteiten en communicatie voordat deze werkgroep aan de slag ging en daarnaast levert Nora ook een bijdrage aan de nieuwsbrief.

“In 2014 was ik werkzaam als Hoofd Welzijn voor Stichting Sint Jacob. Mariska heeft toen een afspraak met mij gemaakt om te kijken of er een optreden in een van onze zorginstellingen kon plaats vinden gesponsord door de Peacock Foundation. Het klikte meteen en een paar maanden later had Mariska een Heemsteedse locatie nodig om een optreden te geven voor de VVD in aanwezigheid van Minister Schippers. Dat kon natuurlijk bij ons en zo hebben we elkaar leren kennen. In 2015 zou ik door een reorganisatie werkloos worden waarna Mariska mij gevraagd heeft om vrijwilliger te worden.

Ik heb 10 jaar gewerkt in de ouderenzorg en mijn moeder is nu opgenomen in een zorginstelling met vasculaire dementie, dus ik ken het werkveld van SDVN heel goed.

SDVN komt vooral op de gesloten afdeling in een verzorgingshuis. Daar komen steeds minder mensen van buiten die de bewoners een positieve extra prikkel geven; dit doet SDVN wel. Muziek blijft mensen met welke beperking ook altijd stimuleren.

Muziek helpt mijzelf bij het verwerken van emoties. Het geeft me blijdschap, vreugde, maar ook verdriet. Door middel van muziek worden verschillende emoties in gang gezet.

Bart Weijers is werkzaam als marketeer en heeft een brede kijk en ervaring op marketing en -communicatiegebied. Zijn rol in de werkgroep is vooral coördinatie en bewaker van de voortgang. Hij is ook nauw betrokken, samen met Mariska en Helma Grenier, bij de voorbereidingen voor het jubileumcongres en de gala-avond

“Ik leerde Mariska kennen bij de Sales management Club. We hebben een keer koffie gedronken en daarmee nader kennis gemaakt. Toen heb ik haar aangeboden te helpen met marketing en communicatie.

Mijn eigen ervaring met de doelgroep is mijn schoonvader die flink dement is geweest; het was voor allen een zegen dat hij op enig moment overleed. 

Het is intriest als je mensen met dementie in verzorgingshuizen ziet en je hoopt dat het jouw deur voorbij gaat. Het is goed dat er voor deze categorie mensen ook activiteiten ontwikkeld worden en dan is muziek een hele goede, want je ziet ze opleven.

Zelf houd ik van vrijwel alle soorten muziek zolang het als muziek herkenbaar is en dan vooral van vrolijke muziek. Daar wordt een mens blij van.”